Защо и как да проектираме успешно по време на криза?

Недвижимите имоти дори в ситуацията на COVID-19 кризата, си остават сред най-сигурните възможности за инвестиции. Златното правило, че е по-добре да се инвестира в имоти, отколкото парите да стоят в банка с ниска лихва, продължава да важи и работи с пълна сила в полза на собственика. Освен това, с оглед на влизането на страната ни в чакалнята на Еврозоната предимствата от инвестиция в строителни обекти се увеличават многократно. За да бъдат успешни проектите ви обаче в тези времена, трябва непременно да спазвате две важни условия.

Първо, задължително да се изготви прецизен и качествен проект и второ, да се доверявате на проверени строителни компании, които работят с големи обеми и няма да се бавят с плащания и снабдяване с материали. 

Възможностите, които ни дават ограниченията на кризата в сферата на проектирането са многообразни. Сега наблюдаваме значително по-висока конкурентоспособност. По време на криза много сектори намаляват обема от работа - същото е и в проектирането. Това дава възможност за по-голяма конкурентност, тоест повишен интерес от страна на проектантите да предлагат по-добър продукт, на по-добра цена.

Прочетете също: Устойчивото строителство - гаранция за качествен живот

Това води и до по-ниски цени на услугите. Когато много бизнеси са в застой, проектантите разполагат с по-голям ресурс за всеки проект и повече време за изработка му. Отложеният период на строителство  покачва стойността на проекта. Архитектурните и строителните дейности винаги отнемат време. Сега е идеалният момент тези процедури да бъдат извършени без притискане от срокове за издаване на разрешение за строеж. По този начин веднага след отминаването на кризата, строителството може да стартира незабавно. От началото на COVID-19 пандемията, администрацията е значително по-малко натоварена, което предполага по-лесно съгласуване на проекта. Не пропускайте възможността да изпреварите конкурентите си при инвестиционните намерения – това ще ви даде бърз старт на строителство, респективно по-голям пазар.

Очакват се и редица облекчения за строителите, които да направят документалния процес по новите проекти по-лек и с по-малко административни спънки. Каквато и криза да предстои, строителството винаги е двигателят за растеж на икономиката, а хубавият проект е бензинът, с който да задвижите успеха на вашия бизнес. Извънредното положение е към своя край и става все по-ясно, че сделките с парцели и имоти продължават. А за по-високата цена на една хубава сграда, от най-голямо значение са фунционалността и качеството.  Дори да се отчетат спадове в продаването, те няма да бъдат масови случаи. Потребителските нагласи на търсене винаги се уповават на фактори като град, квартал, качество на сградата.

Имате идея за проект? Консултирайте се с нашия експертен екип - ние можем да ви помогнем с изготвянето на всички документи и по-лесното преминаване през стандартните процедури, до издаване на разрешително за проект. Намерете допълнително вдъхновение и в нашата галерия с проекти.