Заснемане и проектиране на фасада – финалният щрих на една сграда

Тази статия е изготвена с любезното съдействие на арх. Димитър Стайков.

 

Заснемането и проектирането на фасадата са част от довършителните процеси по изготвянето на проекта за строеж на една сграда. Той изисква предварително архитектурно заснемане, при което архитектите изготвят чертежи на цялата или част от съответната сграда. Този процес не включва изработка на визуални материали, а заснемане с 3D скенери на строежа. Архитектурното заснемане е основната документация, която позволява възстановяването на проектната документация на различни сгради. Важно е да знаем, че тази архитектурна задача включва различни етапи при самото ѝ извършване:

  • Заснемане и изчертаване на стените, описвайки тяхната дебелина
  • Заснемане и изчертаване зчертаване на прозорците, в зависимост от тяхната дебелина и ширина.
  • Заснемане и изчертаване на отделните помещения
  • Заснемане и изчертаване на външни и вътрешни стълбища
  • Обозначаване на специфичните детайли

 

Решения за обвивката на сградите

Фасадният инженеринг решава екологични, структурни и технологични въпроси, касаещи изграждането на обвивката на сградата. Технологията и материалите за довършване на фасада на сграда са в допълнение на цялостната визия на проекта, като се разглежда неговата енергийна ефективност и устойчивост.

Следва изборът на материали за фасадата на сградата, като те имат декоративна функция, която трябва да е в унисон с пейзажа около нея. Те могат да бъдат различни на вид, а най-често при застрояването на къщи се използва декоративен камък, мрамор или стъкло. Разработва се устойчивост на детайлите в зоната на контакта между фасадните елементи и връзката им със конструкцията на сградата.

Фасадният инженеринг гарантира устойчивост на фасадните обшивки, съкратени срокове на изпълнение, съгласуваност на фасадата с останалите, ясен обхват на дейностите и финансово остойностяване. От своястрана, фасадното инженерство засяга стъклени окачени фасади, остъкляване с различни дограми и вентилируеми фасади от HPL, керамика или стъкло.

Четете повече от нашия архитектурен блог: Окачена стъклена фасада - практичното и красиво решение

Следващата стъпка от изготвянето на архитектурния проект изисква разкрой на материалите по фасадата. Най-често използваните са облицовъчен камък, мрамор или стъкло. Разкроят на фасадата изисква измерване с точност, взимане на размери при вече готов груб строеж, за да бъде идеално напаснат към външната част на сградата. Също така трябва да бъдат уточнени изискванията към стъклата, използвани за фасада. За всяка конкретна сграда се съобразяват  - светлопропускливост, ламинирани стъкла, закалени такива.ю

 

Заснемане на фасада на сграда с 3D скенер

Архитектурното заснемане на фасадата е като подложка, върху която архитектът изработва инвестиционен проект. Заснемането се извършва на четири етапа, включвайки предварителното събиране на информация, изготвяне на подложката, повторно заснемане и пълното изчертаване на сградата.

Последната част от проекта е изготвянето на детайлите по фасадата. Това включва голямо разнообразие от материали, които представляват архитектурният завършек на дизайна на сградата и трябва да бъдат подбрани естетически, според конкретно избраната визия на съответната сграда. Не на последно място има изисквания за противопожарност, които са насочени към конструкцията, използваните материали и противопожарните детайли на сградата.

В Marten Project Company разполагаме с правата за удостоверяване на архитектурното заснемане на сгради и фасади. Освен на нашия екип от специалисти, за разработването на фасадния инженеринг, се доверяваме и на професионалния опит и нюх към детайлите на арх. Димитър Стайков. Дългогодишният ни опит в архитектурата гарантира на всеки клиент удовлетворение от крайния резултат. Свържете се с архитектурно студио Marten Project Company - MPC.