Какво да вземем предвид при закупуването на имот?

В търсене сте на мечтаното жилище? Знаете ли, че има няколко неща, на които да обърнете внимание, когато оглеждате възможностите на пазара? Едно от тях е начините на изчисляване на

квадратурата на апартамент. В тази статия ще разгледаме  тази така нашумяла тема. И ще се опитаме да отговорим на въпроса защо обявената квадратура на жилището не винаги отговаря на реалната площ на помещенията.

Твърде възможно е да попаднем в ситуация, в която брокерът на недвижими имоти, с когото работим, ще ни представи оферти на жилища с посочена площ, в която е прибавена квадратурата на идеалните части от цялата сграда. Това може да бъде доста подвеждащо, тъй като просторните помещения, в които сме си представяли, че ще заживеем комфортно, всъщност няма да изглеждат точно така.

В съвременните нормативни документи към застроената площ на жилището се включват балкони, цялата дебелина на стените или само част от нея. Според специалистите, именно те могат да заемат една немалка част от квадратурата, която е посочена в документацията на апартамента. А в комбинация и с последната наложила се тенденция, към площта да са включени и общите част, то първоначално обявените параметри на имота значително ще намалеят.

Как да изчислим застроената площ (ЗП) на един апартамент в такъв случай?

Според Допълнителните разпоредби на Наредба №7 от 22 декември 2003 г. за правила и нормативи за устройство на отделните видове територии и устройствени зони в застроената площ на имота се включват:

  • Застроената площ на имот се води площта, която е ограничена от ограждащите стени на съседните обекти. Ако външните стени разполагат с прозорци, балкони и пр., то в ЗП ще влезе цялата дебелина на стената.

  • Ако външните стени нямат отвори, в ЗП влиза една втора от дебелината им. Другата половина влиза в общите части на сградата.

  • Когато ограждащата стена е вътрешна, в ЗП влиза половината от нейната дебелина. Остатъкът от площта ѝ се прибавя към общите части на сградата, ако се намира откъм стълбището, а когато се явява гранична между два имота – към площта на съседния имот.

  • Цялата дебелина на външните стени с отвори – прозорци, врати и др., както и цялата дебелина на вътрешните стени за имота.

  • При имот на два и повече етажа застроената площ се формира от застроената площ на всеки от етажите в комбинация с тази на стълбището.

За щастие, в нотариалния акт на всяко жилище са описани застроената площ на имота, както и процент идеални части от общите, които са част от негова собственост.

Възможността да определите площта на един апартамент не е незначителна, но по-важно от това е дали имотът отговаря на изискванията ви – както като разположение, така и по отношение на цената. За това могат да се погрижат нашите професионалисти от арх. студио MPC. Те ще ви предложат консултация при избор на недвижим имот с цел закупуване. Това включва изготвяне на цялостен анализ на недвижимия имот с всичките му реални положителни и отрицателни характеристики, като така за вас ще остане само най-важното решение – това ли е домът на мечтите ви.