Зелените площи в градските пространства

Темата за зелените площи в градските пространства се превърна в задължителна тема за диспут както със съседите от междублоковото пространство, така и на високо ниво до местните избори. Каквито и аргументи да бъдат изказани, само една разходка в квартала може да ни увери, че намаляването на зелените площи неминуемо води до комплексни проблеми в околната среда и в крайна сметка до влошаване на качеството на човешкия живот. С оглед на дългите месеци, които прекарахме у дома, нуждата ни от по-близък допир със зеленината и природата, е особено изострен.

Едно от позитивните последствия на глобалната пандемия със сигурност е преосмислянето на възгледите на милиони хора и най-вече на специалистите архитекти в бранша около изграждането на урбанистичната среда. Рязката промяна на живот предизвика архитектурния сектор да се ориентира към създаването на среда, която да бъде по-екосъобразна и с по-голям живот. Разбира се, за реализирането на който и да е проект, са нужни поне двама. Смятаме, че в така създалата се историческа обстановка усещаме така жадуваната съпричастност както от управляващите, така и от страна на населението.

Прочети повече за: Виза за проектиране - как и кога се издава?

Архитектурният бранш е от онези сектори, в които тенденциите се градят продължително и утвърдените практики трудно се изменят. Но животът обича сам да задава тенденциите. Небезизвестен факт е, че именно редицата епидемии от холера през XIX век стимулират архитектите и градостроители да си припомнят първите градски канализационни системи създадени още в Древен Рим, а пък градските паркове първо се изграждат с цел да подобрят здравето на хората, живеещи във все по-големите градове.  Интригуващо е, че до тук  в историята на архитектурата всички промени се случват плавно. Затова и не бива да бъдем толкова критични към бавното развитие на еко строителството и разрастването на зелените градски площи

Постепенното завръщане към работните места след пандемията от само себе си стимулира нуждата от достъп до офис с повече зеленина, по-високо качество на въздуха и по-близък контакт с природата. Забелязваме как предприемачи и инвеститори с дългосрочни виждания и програми все повече се отдалечават от проекти, основани само на мащабно застрояване. Те превръщат в своя важна цел създаването на малки зелени оазиси в градските сгради и комплекси. 

В последните десет години, от които MPC е на пазара, с проектите си целим да изградим нова среда, изцяло обърната към природата. Мултифункционалните проекти на нашето архитектурно студио осигуряват на живущите еко дом, а за бизнеса - устойчива и здравословна среда за служители и партньори. 

Съчетанието от градски лукс и природосъобразност се оказва печеливша формула. Независимо дали създаваме бизнес или жилищна сграда ние наблягаме на достъпа до светлина и нужната зеленина. Почти винаги се стараем определените работни места да бъдат до прозорците, с пряк достъп до слънчева светлина, а терасите да превърнем в едни своеобразни зелени точки за релакс. 

Забелязваме и все по-пълно използване на отдалечените от централните градски части квартали, които могат да предложат по-голяма близост до гори, планини и зелени площи. Изграждането на подземни гаражи, дава възможност колите да бъдат под земята и така да се освободи място за още зелени площи, както и при добре подредена инфраструктура част от живеещите и работещите да се движат с колела или електрически скутери.

Едно от водещите послания на MPС е да творим, обърнати към природата, за да се предпазим от това тя да се обърне срещу нас. Увеличаването на зелените градски площи е въпрос на усърдна работа и отговорност на архитектите, архитектурните студия и местната власт. Зеленината, съчетана с енергоспестяването, водната ефективност, намалението на емисиите на въглероден диоксид ни гарантира устойчиво строителство и по-високо качество на живот за поколения напред.

Имате идея за инвестиционен проект? Ние от архитектурно студио Marten Project Company ще Ви асистираме от създаването на концепция до получаването на разрешително за строеж. Свържете се с нас или ни посетете на ул. Синанишко езеро 9А, град София.