Какво да имаме предвид при закупуването на имот?

В търсене сте на мечтаното жилище? Знаете ли, че има няколко неща, на които да обърнете внимание, когато оглеждате възможностите на пазара? Едно от тях е начините на изчисляване на квадратурата на апартамент. В тази статия ще разгледаме  тази така нашумяла тема. И ще се опитаме да отговорим на въпроса защо обявената квадратура на жилището не винаги отговаря на реалната площ на помещенията.

Твърде възможно е да попаднем в ситуация, в която брокерът на недвижими имоти, с когото работим, да ни представи оферти на жилища с посочена площ, в която е прибавена квадратурата на идеалните части от сградата. Това може да бъде доста подвеждащо, тъй като просторните помещения, в които сме си представяли, че ще заживеем комфортно, всъщност няма да изглеждат точно така.

В съвременните нормативни документи към застроената площ на жилището се включват балкони, цялата дебелина на стените и/или само част от нея. Според специалистите, именно те могат да заемат една немалка част от квадратурата, която е посочена в документацията на апартамента. А в комбинация и с последната наложила се тенденция, към чистата площ на апартамента да са включени и общи части от сградата, то първоначално обявените квадратури на имота значително ще се различават от неговата чиста квадратура.

 

Как да изчислим застроената площ (ЗП) на един апартамент в такъв случай?

Според Допълнителните разпоредби на Наредба №7 от 22 декември 2003 г. за правила и нормативи за устройство на отделните видове територии и устройствени зони в застроената площ на имота се включват:

  • Застроена площ на имот се води площта, която е ограничена от ограждащите стени на съседните обекти. Ако външните стени разполагат с прозорци, балкони и пр., то в ЗП ще влезе цялата дебелина на стената.

  • Ако външните стени нямат отвори, в ЗП влиза една втора от дебелината им. Другата половина влиза в общите части на сградата.

  • Когато ограждащата стена е вътрешна, в ЗП влиза половината от нейната дебелина. Остатъкът от площта ѝ се прибавя към общите части на сградата, ако се намира откъм стълбището, а когато се явява гранична между два имота – към площта на съседния имот.

  • Цялата дебелина на външните стени с отвори – прозорци, врати и др., както и цялата дебелина на вътрешните стени за имота.

  • При имот на два и повече етажа застроената площ се формира от застроената площ на всеки от етажите в комбинация с тази на вътрешното стълбище.

     

За щастие, в нотариалния акт на всяко жилище са описани застроената площ на имота, както и процент идеални части от общите, които са част от негова собственост.

Възможността да определите площта на един апартамент не е незначителна, но по-важно от това е дали имотът отговаря на изискванията ви – както като разположение, така и по отношение на цената. За това могат да се погрижат нашите професионалисти от архитектурно студио Marten Project Company. Те ще ви предложат консултация при избор на недвижим имот с цел закупуване. Това включва изготвяне на цялостен анализ на недвижимия имот, с всичките му реални положителни и отрицателни характеристики, като така за вас ще остане само най-важното решение – това ли е домът на мечтите ви.